Elokuussa 2021 valmistui KOY Rautalammintien huippu Helsingin Vallilaan. Kyseessä on kahdeksankerroksinen kerrostalo, jossa on 133 opiskelija-asuntoa. Kerrostalo rakennettiin täydennysrakentamishankkeena eli olemassa olevan vanhan rakennuskannan keskelle. Hankkeessa tehtiin alusta saakka tiiviisti yhteistyötä tilaajan, arkkitehdin, kaavoituspuolen ja rakennusvalvonnan välillä.

Talo sijaitsee mäen päällä ja kahdeksannesta kerroksesta on huikeat näkymät Helsingin kattojen yli. Muiden muassa Linnanmäen ja merialuetta voi bongata ylimmästä kerroksesta. Talo on myös arkkitehtonisesti erittäin onnistunut. Vaikka ympärillä on 50- ja 60-luvun rakennuskantaa, sulautuu kerrostalo naapurustoon täydellisesti

”Vaikka rakennus on moderni ja uusi, näyttää se siltä kuin se olisi ollut aina siellä”, luonnehtii projektinjohdosta ja rakennustöiden valvonnasta vastuussa ollut Fimpecin Soile Perjus.

Onnistuneen projektin myötä väylä auki opiskelija-asuntorakentamiseen

KOY Rautalammintien huippu on useamman opiskelijasäätiön ja osakunnan yhteinen kiinteistöhanke, jonka rakennuttajapalvelut KOY Rautalammintien Huippu päätti hankkeen selvittelyvaiheessa tilata Fimpeciltä. Sen rakentamisaika kesti 18 kuukautta vuosien 2019 ja 2021 välillä. Fimpec oli mukana projektissa laajalla palvelutarjonnalla. Projektin johto, talotekniikan valvonta, rakennustöiden valvonta, kustannusseuranta sekä turvallisuuskoordinaattorin ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävät olivat Fimpecin vastuulla. Yhteensä kuusi fimpeciläistä asiantuntijaa oli projektissa mukana.

Täydennysrakentamishanke keskellä olemassa olevaa rakennuskantaa tuo projektiin aina omat haasteensa, mutta Fimpecin asiantuntemuksella ne hoidettiin tässäkin projektissa onnistuneesti. Rakennuksen alapuolella on kallioväestönsuoja, joten louhintaa jouduttiin miettimään tarkkaan, kalliokannas talon ja väestönsuojan välissä täytyy olla tietyn korkuinen. Ainoa yllätys projektin aikana oli kallioväestönsuojan varavoimakoneiden pakoputket. Putket olivat vanhat ja osuivat juuri talon julkisivun viereen, jonka takia ne piti siirtää. Tämä oli haastava projekti, koska siihen piti löytää rakennusvalvonnan hyväksymät ratkaisut.

”Muita varsinaisia takaiskuja ei kuitenkaan tullut ja lisä- ja muutostöitäkin tuli hyvin maltillisesti. Projekti siis eteni kokonaisuudessaan onnistuneesti”, kertoo Soile.

Tämän hankkeen myötä Fimpecille aukesi väylä myös opiskelija-asuntorakentamiseen. Hanke hoidettiin kokonaisuudessaan hyvin ja vastaavan tyyppisiä hankkeita on tulossa toivottavasti lisää.

”Osakunnat ovat rakennuttamassa uusia opiskelijakerrostaloja ja uskon, että meillä on hyvät saumat päästä jatkossakin yhteistyöhön mukaan, koska olemme toivottavasti tämän hankkeen myötä antaneet hyvän ensivaikutelman opiskelija-asuntopuolelle”, iloitsee Soile.

”Fimpec oli hyvä valinta hankkeeseemme. Yhteistyö Fimpecin kanssa toimi hienosti koko hankkeen elinkaaren ajan”, kommentoi Hämäläisten ylioppilassäätiön asiamies Markku Tiensuu.

Palaa uutisiin