Noin 11 vuotta sitten tuttu rakennusurakoitsija otti yhteyttä Antti Laineeseen. Google oli aloittamassa ensimmäisen palvelinkeskuksen rakentamista Haminaan ja hankkeeseen tarvittiin sujuvasti englantia puhuvia henkilöitä. Laine vastasi kyllä, ja siitä lähtien hänen työnsä ovat liittyneet pääasiassa palvelinkeskuksiin.

– Työtehtävät ja vastuut ovat vaihdelleet eri projekteissa, mutta laatu- ja työturvallisuusasiat ovat olleet yleensä aina mukana. Ne ovat lähellä sydäntäni, hän kertoo.

Palvelinkeskukset ovat erityinen rakentamisen alue

Ensimmäiseen palvelinkeskushankkeeseen Laine päätyi siis vähän sattumankin kautta, mutta huomasi nopeasti, että kyseessä oli onnellinen sattuma. Kyse oli erityislaatuisesta ja vielä 2010-luvun alkupuolella Suomessa uudentyyppisestäkin rakentamisesta, joka sopi tiedonhaluiselle ja mielellään omia rajojaan koettelevalle Laineelle paremmin kuin hyvin.

– Palvelinkeskukset ovat varsin ainutlaatuisia rakennuskohteita, sillä niissä yhdistyy monta eri asiaa ja niissä käytettävä teknologia kehittyy todella nopeasti. Jos samalle alueelle rakennetaan peräkkäin kaksi palvelinkeskusta, niin voi olla varma, että jälkimmäisessä teknologia on uutta verrattuna ensimmäiseen. Se tarjoaa mukavasti haastetta suunnittelulle ja rakentamiselle, hän arvioi.

Kaksi muutakin asiaa palvelinkeskushankkeissa korostuu Laineen mukaan. Toinen on aikatauluissa pysyminen ja toinen todella tiukat laatuvaatimukset.

– Hankkeen myöhästyminen ei ole vaihtoehto eikä viimeinen päivä muutu, vaikka mitä tapahtuisi. Palvelintilat on myyty etukäteen, ja niiden pitää olla käytettävissä silloin kun on luvattu.

– Palvelinkeskuksissa ei myöskään riitä se, että kaikki toimii moitteettomasti. Kaiken on myös näytettävä viimeistellyltä pienimpiä yksityiskohtia myöten, sillä palvelinkeskuksiin tuodaan usein asiakkaita, joille halutaan näyttää, että kaikki hoidetaan viimeisen päälle. Myös puhtausvaatimukset ovat aika tavalla sairaaloiden luokkaa.

Tiedonhalu ajaa eteenpäin

Antti Laine on koulutukseltaan teknisen kemian diplomi-insinööri. Lisäksi hänellä on tuotantotalouden työnjohtajan koulutus rakennuspuolelta sekä farmaseutin tutkinto. Syksyllä 2020 hän aloitti työn ohessa informaatioteknologian väitöskirjaopinnot Åbo Akademissa. Niissä hän keskittyy palvelinkeskuksiin.

– Oman osaamisen kehittäminen ja tietämyksen lisääminen ovat aina kiinnostaneet minua. Olen sen luonteinen, että luen jatkuvasti kaikkea, mitä tulee eteen. Luulen, että se jatkuu niin kauan kuin henki pihisee, Laine pohtii.

Laineen koulutustaustasta löytyy siis paljon muutakin kuin rakentamiseen ja suunnitteluun liittyvää. Sen hän sanoo olleen rikkaus.

– Tiettyjä menetelmiä ja tekniikoita voidaan soveltaa muillakin aloilla kuin mistä ne ovat peräisin. Ainakin itse olen kokenut monipuolisen koulutustaustan todella hyödylliseksi, hän sanoo.

Yksi asia, johon Laine kannustaa rakennusalalle tähtääviä nuoria kiinnittämään huomiota, on kielitaito. Se avaa kansainvälisiä mahdollisuuksia, mutta voi osoittautua välttämättömäksi Suomessakin toteutettavissa hankkeissa, kuten Laineen omat kokemukset osoittavat.

– Sujuva englannin taito on tarpeen, sillä se on pääsääntöisesti työkieli esimerkiksi palvelinkeskus- ja monissa muissakin hankkeissa, joissa on mukana kansainvälisiä yhtiöitä. Sen lisäksi kannattaa hankkia hyvä kielitaito ainakin yhdessä, mutta mielellään kahdessa muussa valtakielessä.

Laineelle itselleen sujuva kielitaito avasi ovet palvelinkeskusten ihmeelliseen maailmaan. Jo opiskeluajoista lähtien se on tarjonnut hänelle lisäksi työkokemuksia eri puolelta maailmaa.

– Olen tehnyt töitä Yhdysvalloista, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Bahrainissa ja Saudi-Arabiassa. Osa on ollut lyhyitä työmaakäyntejä ja osa pidempiä pestejä, mutta kaikki opettavaisia.

– Ne ovat opettaneet ennakkoluulotonta asennetta siihen, miten asioita voi tehdä. Maailmalla ei voi lähteä siitä, että asiat pitää tehdä niin kuin kotona, vaan toimia ympäristön ehdoilla ja ottaa siitä oppia. Mitä erilaisempi ja oudompi on ympäristö, sitä enemmän itse voi oppia, Laine sanoo.

Fimpecin jalat maassa -tyyli tehdä töitä viehättää

Antti Laineen työuran alkupuolelle mahtuu 10 vuotta kemian alan tutkimustöitä. Sen jälkeen palvelinkeskukset ovat vieneet häntä töihin eri työnantajille, muun muassa Googlelle. Vuoden 2020 alussa Laine tuli tai paremminkin palasi Fimpecin, silloisen CTS Engtecin palvelukseen projektipäälliköksi, jonka vastuulla on palvelinkeskukseen liittyvät tehtävät.

– Olen tosiaan ollut aikaisemminkin CTS Engtecillä jonkin aikaa töissä. Se helpotti päätöstä lähteä nykyiseen tehtävään, sillä tiesin, että täällä on odottamassa mukava, reilu ja työhönsä sitoutunut porukka. Reilu ja hyvä henki ovat tärkeitä asioita työpaikalla, ja arvostan myös sitä että täällä tehdään töitä jalat maassa pitäen. Yksittäisenä asiana pitää nostaa esiin vielä se, että tämä on työpaikka, jossa esimiehet ovat helposti tavoitettavissa eikä turhia norsunluutorneja ole.

Laine arvostaa myös sitä, että vastuullisuus on nostettu yhdeksi keskeiseksi yrityksen arvoksi. Hän sanoo kestävän kehityksen edistämisen olevan itselleen tärkeä asia.

– Se on laaja kysymys ja oleellista on pyrkiä parantamaan vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Siihen on taas hyvät mahdollisuudet vaikuttaa hankkeiden valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa.

Laine työskentelee Kotkan toimistossa. Sen perustaminen vuoden 2020 alkupuolella oli myös hyvä kimmoke työpaikan vaihtamiselle.

– Asun Kotkassa ja kävin aikaisemmin töissä Helsingissä. Työmatka lyheni melkoisen paljon ja aikaa jää enemmän esimerkiksi 4,5 vuotiaan lapsen kanssa touhuamiseen. Oleellinen asia on tietenkin se, että palvelinkeskukset ovat tärkeä osa liiketoimintaamme, joten tarjolla oli kiinnostavia töitä.

– Nythän elämme palvelinkeskusliiketoiminnan osalta Suomessa mielenkiintoisia aikoja. Hallituksen lupailema sähköverotuksen alentaminen voi parhaimmillaan tuoda tänne Ruotsin kaltaisen investointiaallon, jolloin puhutaan miljardeista euroista, Laine vielä toteaa.

Palaa uutisiin