Kittiläläinen Tiina Vanhanarkaus valmistui rakennustekniikan insinööriksi vuonna 2002 Rovaniemellä. Sen jälkeen työmaainsinöörin ja projektipäällikön työt ovat vieneet häntä eri puolille Suomea. Työhistoriasta löytyy monia tunnettuja hankkeita isojen rakennusalan yhtiöiden palveluksessa. Reissuhommat ovat siis tulleet Vanhanarkaukselle tutuksi.

Helmikuussa 2018 tilanne muuttui, kun hän aloitti työt Fimpecin palveluksessa Agnico Eaglen Kittilän kultakaivoksella. Levillä asuva Vanhanarkaus sanoo, että pesti oli monella tapaa täysosuma.

”Projektipäällikön tehtävä kaivoksella on juuri sellaista työtä, joka minua kiinnostaa ja johon minulla on koulutusta ja kokemusta. Toisaalta tällaiselle Lapissa syntyneelle ja täällä viihtyvälle ihmiselle oli todellinen onnenpotku löytää töitä aivan kotikulmilta. Kolmanneksi Fimpec oli vielä sen tyyppinen yritys, johon halusin tulla töihin.”

Maan alla työskentely ei haittaa

Kittilän kaivoksella Vanhanarkaus oli aluksi projektipäällikkönä keskuspumppaamo-projektissa, jossa Fimpecin vastuulla oli projektinjohtokonsultointi ja rakennustöiden valvonta. Nyt työt jatkuvat Päätaso 900 -projektissa, joka on merkittävä osa kaivoksen laajennusinvestointia. Vastuut ovat samat kuin keskuspumppaamo-projektissa.

Numero 900 projektin nimessä kertoo siitä, missä syvyydessä töitä tehdään. Vanhanarkaukselle tämä ei ole mikään ongelma.

”Joillekin syvällä maan alla työskentely ei sovi, mutta minua se ei haittaa. Olosuhteet ovat tietenkin ainutlaatuiset ja esimerkiksi rajalliset tilat, kosteus ja logistiikan haasteet tekevät rakentamisesta erilaista kuin maan päällä. Haastava uusi toimintaympäristö tarkoittaa uuden oppimista ja oman osaamisen kehittymistä, mikä on minusta työssä tärkeää.”

Projektit ovat vieneet eri puolille Suomea

Itsensä jatkuvan kehittämisen tärkeys onkin asia, jonka Vanhanarkaus haluaa nostaa esiin. Hän sanoo, että vuosien mittaan hankittu käytännön kokemus erilaisista hankkeista tarjoaa hyvän pohjan nykyistenkin tehtävien hoitamiseen. Toisaalta Vanhanarkaus on aktiivisesti kehittänyt itseään muun muassa suorittamalla insinöörin (YAMK) tutkinnon Lapin ammattikorkeakoulussa vuonna 2017.

Monipuolisen työkokemuksen hankkiminen on tarkoittanut työtehtäviä eri puolilla Suomea. Vanhanarkaus laskeekin yhteensä yli kymmenen vuotta kuluneen töissä pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa, vaikka välillä projekteja on löytynyt kotiseudultakin esimerkiksi Hotelli Levi Panoraman rakennushankkeesta ja pohjoisen kaivostyömailta.

”Projektit eri puolilla Suomea ovat olleet kiinnostavia, opettavaisia ja palkitseviakin, mutta nyt tuntuu todella kivalta käydä töissä kotoa käsin. Aikaa ja energiaa jää enemmän harrastuksiin ja sosiaalisten suhteiden hoitamiseen. Reissuhommissa elämä pyörii helposti hyvin paljon työn ympärillä”, hän sanoo.

Monipuolisesta kokemuksesta kertoo sekin, että kaivos työympäristönä ei ole Vanhanarkaukselle uusi asia. Hän on ollut jo tämän vuosikymmenen alkupuolella töissä samaisella Kittilän kaivoksella.

”Tiesin siten, mitä on odotettavissa. Samoin monet ihmiset olivat entuudestaan tuttuja muutaman vuoden takaa”, hän kertoo.

Hymyssä suin töihin joka aamu

Fimpec yhtiönä oli tullut Vanhanarkaukselle tutuksi muutamissa aikaisemmissa projekteissa. Ensimmäisen kerran tiet kohtasivat Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalla ja perusteellisemmin Porissa.

”Fimpecin palvelukseen minua houkutteli se, että kyseessä oli sopivankokoinen, eteenpäin menevä yhtiö. Tuntui että nyt on oikea aika hypätä siihen kyytiin mukaan.”

Tekemäänsä valintaa Vanhanarkaus pitää hyvänä. Työ ja työnantaja ovat olleet sitä, mitä hän on odottanutkin.

”Lähden töihin hymyssä suin joka aamu. Päivääkään en vaihtaisi pois”.

Tyytyväisyyden takana ovat kiinnostavat tehtävät ja mahdollisuus käydä töissä kotoa käsin, mutta myös Fimpec työyhteisönä.

”Tilanne on tietenkin tavalliseen työpaikkaan verrattuna siinä mielessä erilainen, että muut fimpeciläiset ovat vähintään satojen kilometrien päässä, koska toimipaikat yhtiöllä ovat Jyväskylässä ja Helsingissä ja henkilöstö vielä projekteissa eri puolilla maailmaa.”

”Minulla on kuitenkin ollut koko ajan sellainen olo, että henkilöstöstä välitetään ja tukea saa tarvittaessa. Olemme esimerkiksi säännöllisesti yhteydessä esimieheni Jarno Rannikon kanssa ja hän myös käy Kittilässä usein. Työtehtävien näkökulmasta tärkeä piirre on se, että Fimpeciin on kertynyt paljon osaamista ja osaavia ihmisiä, joten eteen ei tule hevillä sellaisia haasteita tai ongelmia, johon ei joltain kollegalta löydy käytännön kokemukseen perustuvaa ratkaisua.”

Vanhanarkaus kuvailee työntekijän näkökulmasta Fimpeciä yritykseksi, joka on terveellä pohjalla. Organisaatio on matala, ilmapiiri rento ja yksityiskohtana hän nostaa esiin sen, että yrityksen koko johto on mukana käytännön projekteissa.

”Se näkyy arjen ymmärryksenä ja luo myös osaltaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.”

Palaa uutisiin