Joensuussa asuva ja Pohti SkiTeam Pyhäjärveä edustava Joel Ikonen järjesti hiihtokauden aluksi todellisen yllätyksen Taivalkosken Suomen Cupin kilpailussa, jossa hän sijoittui kolmanneksi 14 kilometrin vapaalla matkalla. Kaikkien maajoukkueryhmien ulkopuolelta tuleva Ikonen lunasti samalla paikan Rukan maailmancup-viikonloppuun.

– Taivalkoskella asiat sattuivat kohdalleen. Takana on hyvä harjoituskausi ja vapaa tyyli ja liukas keli sopivat minulle, sillä hyvä liuku on vahvuuksiani hiihdossa. Kun vielä vauhdinjakokin osui kohdalleen, hyvä perussuoritus riitti mitaleille, Ikonen arvioi hiihtoaan. Hän jatkaa, että sen jälkeen valinta Rukan maailmancupin minitourille tuntui mukavalta.

– On hienoa päästä vertaamaan omaa vauhtia kansainväliseen tasoon ja kokemaan maailmancupin erityistä ilmapiiriä oikeastaan ensimmäistä kertaa. Viime vuonnahan olin Rukalla mukana kansallisessa ryhmässä, mutta urakka päättyi avausmatkan kaatumiseen, joten aika puhtaalta pöydältä liikkeellä ollaan.

Hiihto vei mukanaan jo lapsena

26-vuotiaalle Joel Ikoselle tämän syksyinen menestys on enemmän kuin ansaittua, sillä takana on elinikäinen harrastus ja lukioikäisenä alkanut määrätietoinen harjoittelu. Ensimmäisen kerran hiihtokilpailuun hän osallistui jo viisivuotiaana.

– Kyseessä olivat Ilomantsin iltahiihdot, joihin menin vanhempien sisarusteni perässä. Hiihto oli meille yhteinen kiinnostuksen kohde, ja ala-asteella hiihdimme kouluunkin. Vakavammaksi ja ohjatummaksi harjoittelu muuttui, kun menin Joensuun urheilulukioon. Varsinainen käännekohta oli sitten armeijan jälkeen, kun Petri Tiainen alkoi valmentaa minua. Siitä lähtien olen harjoitellut pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti, ja kehitystä on tapahtunut kaiken aikaa. Nyt kova työnteko on alkanut tuoda vuosi vuodelta enemmän menestystäkin, Ikonen kertoo.

Talotekniikan insinööri keskittyy nyt hiihtämiseen

Hiihtämisen ohella Joel Ikonen on opiskellut Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulussa, josta hän valmistui lokakuussa 2019 talotekniikan insinööriksi. Opiskeluun kuuluvan työharjoittelun ja opinnäytetyön hän teki CTS Engtecin Jyväskylän toimipisteessä.

– Hyvä ja opettavainen ilmapiiri on asia, joka jäi työharjoittelusta päällimmäisenä mieleen. Sain hyvää ohjausta ja minulle annettiin mukavasti haasteita. Sama päti opinnäytetyön tekemiseen.

Valmistumisen jälkeen Ikonen on keskittynyt pelkästään urheiluun. Hän kertoo, että päätöksen taustalla on halu kokeilla viimeisen askeleen ottamista kohti kansainvälistä hiihtovauhtia.

– Keskittyminen hiihtoon on antanut mahdollisuuden harjoitella pikkuisen enemmän ja pikkuisen kovempaa, mikä näkyy nyt tuloksissa. Täytyykin olla kiitollinen vanhemmille, seuralle ja sponsoreille, joiden tuki on mahdollistanut tämän minulle. Seuran järjestämillä leireillä ja suksihuollolla on iso merkitys. Sponsoreiden tuki puolestaan tarjoaa mielenrauhaa, Ikonen pohtii.

Yksi näistä sponsoreista on CTS Engtec, joka on halunnut tukea työharjoittelun ja opinnäytetyön tekemisen aikana tutuksi tullutta Ikosta myös tämän urheilu-uralla. Ikonen sanoo tuen merkitsevän hänelle paljon.

– On mukava tuoda esille yritystä, johon itsellä on tällainen suhde.

Halu ratkoa ongelmia veti opiskelemaan insinööriksi

Insinööriksi opiskelu oli Joel Ikoselle luonteva valinta. Hän kertoo luonnontieteiden ja ongelmien ratkaisemisen kiinnostaneen aina. Talotekniikan alalla asiat yhdistyivät sopivasti ja tulevaisuudessa Ikonen uskoo alan tarjoavan hänelle mukavia ja tärkeitä haasteita. Opiskelun ja hiihtämisen yhdistäminenkin onnistui hyvin, kun molempiin riitti motivaatiota.

– Opiskeluaikana pyrin siihen, ettei arjesta tulisi liian kiireistä. Kun opinnot vaativat paljon aikaa, otin tämän huomioon harjoittelussa ja kun opinnoissa oli rauhallisempaa, panostin enemmän harjoitteluun. Kiitosta täytyy antaa myös opettajille ja opiskelukavereille, joilta saattoi pyytää apua esimerkiksi leirien jälkeen, jotta sain kirittyä muut kiinni, Ikonen kertoo.

Yksi Ikosen tärkeäksi kokema asia on ilmastonmuutos ja sen estäminen. Tämä näkyy myös hänen CTS Engtecillä tekemässään opinnäytetyössä. Se käsitteli kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä ja sitä, millä toimenpiteillä niitä pystytään vähentämään.

– Ilmastonmuutos koskettaa koko maapalloa, mutta näin hiihtäjänä erityisesti talven säilyminen on lähellä sydäntä. Toivon, että talvet ja mahdollisuus harrastaa hiihtoa säilyvät seuraavillekin sukupolville. Näen, että koulutukseni kautta pystyn vaikuttamaan kehitykseen ja siksi halusin viedä opinnäytetyötänikin tähän suuntaan, Ikonen toteaa.

Palaa uutisiin